Снимка overgas.bgСъобщиха за грандиозна търговска сделка в България. Американската компания Linden

...
Снимка overgas.bgСъобщиха за грандиозна търговска сделка в България. Американската компания Linden
Коментари Харесай

Американци купиха половината от най-голямата частна газова компания в България

Снимка overgas.bg

Съобщиха за грандиозна комерсиална договорка в България. Американската компания Linden Energy Ltd. ще придобие дял от 50% от " Овергаз Инк ". Сделката е подписана през вчерашния ден след полемика за енергетиката в границите на форума " Три морета ". Пейн разкри, че три от страните в " Три морета " са приватизирали газовата си мрежа, като България изостава с това. Подчерта, че по този начин би се постигнала по-бързо диверсификация на енергийния пазар и по-конкретно на газовия.

Американската компания Linden Energy Ltd. ще придобие дял от 50% от " Овергаз Инк ".

Това оповестиха изпълнителният шеф на българското сдружение Светослав Иванов и президентът на основаната в Тексас компания Си Пейн. Двамата подписаха и договорката довечера откакто участваха в полемика за енергетиката в границите на форума " Три морета ", който се организира през днешния ден и на следващия ден в НДК.

Linden има бизнес в района – тя има 10% от потенциала на ICBG - плановата компания за построяването на газовата връзка сред България и Гърция.

" В допълнение ще помогнем на " Овергаз " да разшири мрежата и потребителската си база, като гледаме и към Западните Балкани. Албания, Косово, да вземем за пример, нямат никаква газова мрежа ", сподели Пейн след подписването.

То не бе оповестено авансово, само че се организира в една от залите на НДК, където пристигнаха посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа и икономическият министър .

Пейн добави, че три от страните в " Три морета " са приватизирали газовата си мрежа като България изостава с това. Подчерта, че по този начин би се постигнала по-бързо диверсификация на енергийния пазар и по-конкретно на газовия.

Светослав Иванов на собствен ред уточни, че пред компанията предстоят планове в терминал за полутечен газ в Албания, както и присъединяване в други газови интерконектори в района.

" Овергаз " години наред бе на половина благосъстоятелност на съветската " Газпром ", като публично договорката по раздялата с съветската компания завърши на 27 януари. В резултат " Газпром " получи над 100 млн. евро за каузи си и за споразумяване на отговорности.

Linden Energy е учредена през 2013 година от Стивън Пейн и сполучливо развива газови планове в Европа и Южна Азия, като е взела участие в построяването на няколко огромни газопровода. От 2016 година Linden Energy е притежател на 10% от потенциала на газовия интерконектор Гърция-България.

Най-голямата българска частна газова компания " Овергаз " е учредена през 1992 година Част от нея е " Овергаз Мрежи ", която е най-големият дистрибутор на газ в България с построени над 2500 км газопроводни мрежи и над 81 000 клиенти, написа

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР